Lezing 'Gian Lorenzo Bernini: beeldhouwer, architect, schilder', door Marc Permeke

Maandag 24 april 2023 om 20:00

Trinitatiskapel, Vriesestraat 20, Dordrecht

Lezing

Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) is zonder twijfel de belangrijkste vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok en in vele opzichten heeft hij het aanzicht van het 17e eeuwse Rome bepaald (kerken, kapellen, paleizen, pleinen en fonteinen). Een zeer veelzijdig kunstenaar, die echter primair beeldhouwer is.
Zijn oeuvre is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire
meesterwerken voor pausen als Urbanus VIII (pauselijk baldakijn in de Sint-Pietersbasiliek), Innocentius X (Vierstromenfontein op piazza Navona) en Alexander VII (Sint-Pietersplein). Ook vooraanstaande families voorzien Bernini van belangrijke opdrachten. Bernini is uitermate innovatief in allerlei disciplines w.o. portretbustes, grafmonumenten, fonteinen.
Bernini is bij uitstek ook de uitdrager van de opvattingen van de katholieke Contrareformatie, die er mede voor moest zorgen dat de verspreiding van het Protestantisme een halt zou worden toegeroepen.

Marc Permeke was tot aan zijn pensionering in 2012 werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda.
Daar heeft hij zich o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa.
Zijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van ruim drie jaar in Rome (1974-1977), waarna hij van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid.
Terug in Nederland verbreedde Marc Permeke zijn kunsthistorische kennis tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden.
In dezelfde periode werkte hij als professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen en organiseerde hij voor een grote Duitse krant Kulturfahrten naar o.m. Sicilië.

Comitati Dante Alighieri in Nederland

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli