CENA DI FINE STAGIONE - 2 JUNI 2017 aanvang 19.00
Beste leden,
Ook dit jaar zal onze jaarlijkse CENA DI FINE STAGIONE plaatsvinden, bij
(de voormalige) Galerie van Veen, Kuipershaven 14 te Dordrecht.
Datum: vrijdag 2 juni 2017, aanvang 19.00 uur.
Daar onze bekende Rossana Gianfranceschi niet in Nederland verblijft
(vanaf april tot september is zij in haar geboorteplaats Montignoso in
Toscane, bij de Alpi Apuane!) hebben wij de nieuwe eetgelegenheid en
delicatessenzaak PIACERE ITALIANO benaderd en bereid gevonden een cena
voor onze comitato te organiseren.
De familie Sanmarco (Rino en Angela) is sinds juni 2016 actief in
Dordrecht, aan de Grote Spuistraat 45.
Beste leden,
Ook dit jaar zal onze jaarlijkse CENA DI FINE STAGIONE plaatsvinden, bij
(de voormalige) Galerie van Veen, Kuipershaven 14 te Dordrecht.
Datum: vrijdag 2 juni 2017, aanvang 19.00 uur.
Daar onze bekende Rossana Gianfranceschi niet in Nederland verblijft
(vanaf april tot september is zij in haar geboorteplaats Montignoso in
Toscane, bij de Alpi Apuane!) hebben wij de nieuwe eetgelegenheid en
delicatessenzaak PIACERE ITALIANO benaderd en bereid gevonden een cena
voor onze comitato te organiseren.
De familie Sanmarco (Rino en Angela) is sinds juni 2016 actief in
Dordrecht, aan de Grote Spuistraat 45.
Het menu vertoont een natuurlijk familiekarakter en bestaat uit
Zuid-Italiaanse recepten. Alles wordt met zorg bereid.
Op tafel : pane di Piacere Italiano (zelf gebakken brood - zuurdesem)
Antipasti
(gegrilde groenten - zucchini, aubergines, groenten uit Apuliė - "sott'olio")
Primi di carne
Caserecce salsiccia e friarielli
(pasta met grove verse worst en raapstelen of broccoletti, typisch uit
Campaniė)
Primi vegetariani
Orecchiette con cime di rapa e pomodorini semisecchi
(pasta met bijna gedroogde tomaatjes, Bimi's, typisch uit Apuliė)
-o-o-o-
Secondi di carne
Cipolla con ripieno di carne al forno (gevulde ui met rundvleesvulling)
Secondi di pesce
Filetto di orata in cartoccio al forno (doradefilet in folie, in de oven
bereid)
Secondi vegetariani
Tortini di patate e carote con crema di spinaci (ovengerecht met
aardappelen wortelen en spinaziecreme)
Bij alle secondi:
"contorno" van patate al forno (aardappelen met rozemarijn) en funghi
trifolati
-o-o-o-
Dolce
Tiramisu :
- klassiek of
- met amarenenkersen
Gelieve uw keus vóór 25 mei door te geven aan
dantedordrecht@gmail.com
en 36 euro (= incl. twee glazen wijn) over te maken op NL85INGB0002681607
t.n.v. Dante Alighieri, Dordrecht, onder vermelding van "cena 2017" (pas
na ontvangst van het geld is deelname gegarandeerd).
Zuid-Italiaanse recepten. Alles wordt met zorg bereid.
Op tafel : pane di Piacere Italiano (zelf gebakken brood - zuurdesem)
Antipasti
(gegrilde groenten - zucchini, aubergines, groenten uit Apuliė - "sott'olio")
Primi di carne
Caserecce salsiccia e friarielli
(pasta met grove verse worst en raapstelen of broccoletti, typisch uit
Campaniė)
Primi vegetariani
Orecchiette con cime di rapa e pomodorini semisecchi
(pasta met bijna gedroogde tomaatjes, Bimi's, typisch uit Apuliė)
-o-o-o-
Secondi di carne
Cipolla con ripieno di carne al forno (gevulde ui met rundvleesvulling)
Secondi di pesce
Filetto di orata in cartoccio al forno (doradefilet in folie, in de oven
bereid)
Secondi vegetariani
Tortini di patate e carote con crema di spinaci (ovengerecht met
aardappelen wortelen en spinaziecreme)
Bij alle secondi:
"contorno" van patate al forno (aardappelen met rozemarijn) en funghi
trifolati
-o-o-o-
Dolce
Tiramisu :
- klassiek of
- met amarenenkersen
Gelieve uw keus vóór 25 mei door te geven aan
dantedordrecht@gmail.com
en 36 euro (= incl. twee glazen wijn) over te maken op NL85INGB0002681607
t.n.v. Dante Alighieri, Dordrecht, onder vermelding van "cena 2017" (pas
na ontvangst van het geld is deelname gegarandeerd).
Boek van Paolo Giuseppin, lid van Comitato Amersfoort:
De Uitgeverij De Nieuwe Haagsche maakt ons attent op het verschijnen van het volgende boek:
Carissimo figlio
Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan
Auteur: Paolo Giuseppin
ISBN: 978-94-6010-066-6
Omvang: 232 pagina’s
Prijs: EUR 19,95
Het boek is een indrukwekkend relaas van de omzwervingen van Haagse Italiaan Enrico, vader van de auteur, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het boek is vanaf 21 april aanstaande te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via de webshop:
www.denieuwehaagsche.nl
De Uitgeverij De Nieuwe Haagsche maakt ons attent op het verschijnen van het volgende boek:
Carissimo figlio
Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan
Auteur: Paolo Giuseppin
ISBN: 978-94-6010-066-6
Omvang: 232 pagina’s
Prijs: EUR 19,95
Het boek is een indrukwekkend relaas van de omzwervingen van Haagse Italiaan Enrico, vader van de auteur, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het boek is vanaf 21 april aanstaande te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via de webshop:
www.denieuwehaagsche.nl

Click here to edit.
Lezing
Maskertheater en de Commedia dell'arte
door Frans Krom
14 maart - aanvang 20.00 uur,
Galerie De Compagnie, Kuipershaven 21,
entree voor niet-leden € 3,00.
In het Nederlands.
In het begin van de 15e eeuw ontstaat in het arme en verdeelde Italië een vorm van theater die in korte tijd ongekend populair werd en ruim twee eeuwen het Europees theater heeft gedomineerd: de commedia dell'arte.
Deze toneelvorm was een theatrale reactie op de samenleving van toen; met gebruik van spel technieken uit de commedia dell'arte vochten acteurs zich los van het elitaire paleistheater en richtten zich op straat tot het volk. Toespelingen op actuele gebeurtenissen en personen vormden de basis. Met spelthema's als geld, eten en huwelijkse problemen stond de commedia dicht bij het volk, de gewone mensen.
De speelstijl van de Commedia was grotesk en fysiek en heel ongebruikelijk met maskers. Door het gebruik van maskers ontstond er een geheel eigenzinnige manier van theater die niet te vergelijken is met andere vormen van het theater. Ook buiten Italië en met name in Frankrijk heeft de Commedia een onuitwisbare invloed gehad op het theater. Maar ook andere disciplines als muziek de Pulcinella van Stravinsky en beeldend kunstenaar Eric Claus zijn door commedia stijl beïnvloed.
Waarom ontstond de commedia in die tijd en in Italië? Waarom was het zo ongekend populair? Waarom het gebruik van maskers en wat vinden we in het huidige Italië nog terug van deze stroming, zijn vragen die in de lezing aan bod komen.
Frans Krom is een masker- en theatermaker uit Amersfoort, die zich verdiept heeft in het maskertheater van de Commedia dell'arte door studies te volgen. Bij Antonio Fava uit Reggio Emilia leerde hij de theorie en spel van de Commedia dell'arte. Het maken van traditionele leren maskers van de Commedia heeft hij geleerd bij de helaas overleden Donato Sartori uit Padua.
De lezing heeft dan ook een theatraal karakter, daar hij zijn verhaal zal illustreren met live uitgevoerde demonstraties. Maskers en theater zijn onlosmakelijk verbonden voor Frans Krom. Zijn eerste kennismaking met maskers vond plaats in het theater. Om zijn spel te verbeteren, besloot hij een opleiding te volgen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
In zijn atelier in Amersfoort creëert Frans unieke en expressieve maskers, die niet alleen exposeerbaar zijn, maar ook werkelijk draagbaar. Het maakt deze vorm van beeldende kunst origineel en dynamisch. Naast het ontwerpen en maken van maskers geeft hij lezingen door het hele land en speelt hij in voorstellingen.
www.franskrom.nl
Kookworkshop met Rossana Gianfranceschi
Datum: 27 maart 2017
19.00 - 22.00 uur
Locatie:
het Schippersinternaat,
Burgemeester de Raadtsingel 93a,
3311 JG Dordrecht
Wederom organiseren wij een inspirerende Italiaanse kookworkshop onder leiding van Rosanna Gianfranceschi, een bekende bij jullie, als bereidster van de jaarlijkse CENA in mei in de laatste jaren!
Het volgende menu zal gezamenlijk worden bereid en vervolgens onder het genot van verschillende wijnen met elkaar worden genuttigd:
Voorgerecht :
Salmone con spuma di formaggio e mandorle
(Zalm met amandelen en kaasmousse)
Hierna:
Risotto pere e Gorgonzola
(Risotto met peren en Gorgonzola)
Tacchino all’arancia
(Kalkoenfilet met sinaasappelsaus)
Salame di cioccolato.
De prijs voor leden bedraagt 45 euro, inclusief eten, prosecco en wijnen.
Prijs voor niet leden 52 euro.
Aanmeldingen, met naam en aantal deelnemers, uitsluitend per e-mail bij:
dantedordrecht@gmail.com
LET OP: vóór 20 maart 2017 opgeven! Maximumaantal deelnemers: 18.
Datum: 27 maart 2017
19.00 - 22.00 uur
Locatie:
het Schippersinternaat,
Burgemeester de Raadtsingel 93a,
3311 JG Dordrecht
Wederom organiseren wij een inspirerende Italiaanse kookworkshop onder leiding van Rosanna Gianfranceschi, een bekende bij jullie, als bereidster van de jaarlijkse CENA in mei in de laatste jaren!
Het volgende menu zal gezamenlijk worden bereid en vervolgens onder het genot van verschillende wijnen met elkaar worden genuttigd:
Voorgerecht :
Salmone con spuma di formaggio e mandorle
(Zalm met amandelen en kaasmousse)
Hierna:
Risotto pere e Gorgonzola
(Risotto met peren en Gorgonzola)
Tacchino all’arancia
(Kalkoenfilet met sinaasappelsaus)
Salame di cioccolato.
De prijs voor leden bedraagt 45 euro, inclusief eten, prosecco en wijnen.
Prijs voor niet leden 52 euro.
Aanmeldingen, met naam en aantal deelnemers, uitsluitend per e-mail bij:
dantedordrecht@gmail.com
LET OP: vóór 20 maart 2017 opgeven! Maximumaantal deelnemers: 18.